Materiały Polecane

Blachodachówka – wady i zalety

W czasie zakupu jakiegokolwiek materiału budowlanego mającego za zadanie zapewnić bezpieczeństwo domu i mieszkańców, zazwyczaj kierujemy się pozytywnymi i negatywnymi cechami produktu. W tym artykule poznasz więc zalety i wady blachodachówki, czyli najczęściej wybieranego pokrycia dachowego.

Blachodachówka – właściwości pokrycia

Blachodachówka to doskonały i innowacyjny zamiennik dachówek ceramicznych. Jest przede wszystkim łatwy w montażu i posiada szereg zalet dotyczących odporności na działanie różnych negatywnych czynników zewnętrznych. Blachodachówka występuje w wielu wersjach i dzieli się na kilka rodzajów. Wyróżniamy więc tę ocynkowaną lub z powłoką alucynkową czy poliestrową.

Poza tym rodzaje blachodachówki pozwalają dobrać ją na różne typy budynków. od klasycznych domów po nowoczesne lokale użyteczności publicznej. Z kolei produkowanie blachodachówek w 2 wersjach – w arkuszach lub modułach – sprawia, że bez względu na to, gdzie będzie umieszczona, deweloper wybiera wersję, która w przypadku danego lokalu sprawdzi się najlepiej.

Blachodachówka – wady i zalety

Zacznijmy od zalet blachodachówki. Bez wątpienia jest ona bardzo trwała, więc montując ją na dachu, oszczędzamy sobie przyszłych napraw i konserwacji. Nie rdzewieje ani nie blaknie pod wpływem promieniowania UV. Jeśli więc chcesz zainwestować raz, ale dobrze, to blachodachówka spełni Twoje wymagania w tej kwestii. Nie sposób również pominąć tego, że łatwo się ją montuje. W przeciwieństwie do innych pokryć dachowych, nie wymaga także skomplikowanej w konstrukcji więźby. Podobnie zresztą jak blacha trapezowa.

A co z wadami? Na pewno blachodachówka jest droższa o wcześniej wspominanego zamiennika, czyli blachy trapezowej. Nie nadaje się także na starsze budynki, ponieważ może psuć ich styl. W takich sytuacjach musimy po prostu kierować się designem. Pamiętaj, że wybór pokrycia na dach to decyzja na lata. Dobrze jest więc poznać wszystkie jego wady i zalety, by kupić coś, co przetrwa kilkanaście lat.

Dodaj komentarz