Okap podszafkowy – czy sprawdzi się w każdej kuchni?

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on StumbleUpon0Share on LinkedIn0Share on Tumblr0

okap-podszafkowy-–-czy-sprawdzi-sie-w-kazdej-kuchni-2Okap podszafkowy to ciekawy sposób na rozwiązanie kwestii oczyszczania powietrza w pomieszczeniu. Element jest uważany za urządzenie uniwersalne, które pasuje do niemalże każdej kuchni. Czy na pewno jest to prawdą? Zobacz, kiedy warto zainwestować okap podszafkowy i czym się kierować, wybierając go!

Okap podszafkowy – w jakiej kuchni się sprawdzi?

Okap podszafkowy warto zastosować przede wszystkim w kuchniach, w których nie ma możliwości podłączenia do wyciągu kominowego. Najczęściej ma to miejsce w budynkach wielorodzinnych, gdyż przepisy budowlane zabraniają podpinania kilku okapów kuchennych do jednej instalacji. Ze względu na to, że okap podszafkowy pracuje w obiegu zamkniętym, nie trzeba go do niej podłączać – jest więc jedynym możliwym rozwiązaniem w takich pomieszczeniach.

Tego rodzaju okap kuchenny najlepiej sprawdza się w niewielkich kuchniach o metrażu nieprzekraczającym 20 m². Dlaczego? W większych pomieszczeniach urządzenie mogłoby okazać się nieefektywnie, gdyż nie byłoby w stanie usunąć z powietrza wszystkich cząsteczek tłuszczu czy nieprzyjemnych zapachów. Jest to spowodowane tym, że okap nie jest podłączony do wyciągu komina – nie wymienia więc powietrza, lecz jedynie je oczyszcza. Jego wydajność jest więc całkowicie uzależniona od wydajności samych filtrów.

okap-podszafkowy-–-czy-sprawdzi-sie-w-kazdej-kuchni

Zalety okapu montowanego pod szafką

Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w okap podszafkowy?

– urządzenie cechuje się niewielkimi wymiarami, dzięki czemu wpasuje się nawet w najmniejszą kuchnię. Na rynku możesz też znaleźć nowoczesne okapy podszafkowe teleskopowe. W tej sytuacji przód można wysunąć podczas użytkowania elementu, a później po prostu schować tak, by nie zajmował zbyt dużo przestrzeni;

– nie wymaga podłączenia do systemu wentylacyjnego. Umożliwia Ci to zamontowanie go w niemalże każdym miejscu w kuchni – wystarczy tylko zapewnić mu dostęp do źródła zasilania;

– ten rodzaj okapu jest przeznaczony do stosowania z szafką. Dzięki temu zyskujesz dodatkowe miejsce do przechowywania tuż nad kuchenką – możesz tam schować np. przyprawy, by zawsze mieć je pod ręką;

– na korzyść okapów podszafkowych przemawia również ich cena – są znacznie tańsze niż inne modele.

okap-podszafkowy-–-czy-sprawdzi-sie-w-kazdej-kuchni-3

Dobry okap podszafkowy – czyli jaki?

Kupując okap podszafkowy, powinieneś zwrócić uwagę przede wszystkim na jego wydajność – od tego parametru zależy bowiem to, czy urządzenie będzie w stanie oczyścić powietrze w całej kuchni. Jak dobrać okap do wielkości wnętrza? Zacznij od wymierzenia kubatury kuchni. Następnie pomnóż ją przez 6, a wynik podaj w metrach sześciennych na godzinę – właśnie taką wydajność powinien posiadać okap, aby sprawdzić się w pomieszczeniu.

Istotną kwestię stanowią również filtry, w które jest wyposażony okap. Standardem są filtry wykonane z filcu, znacznie korzystniejszą opcją są jednak te, które wykonano z aluminium. W tej drugiej sytuacji masz do czynienia z akcesorium przeznaczonym do wielokrotnego użytku – po zabrudzeniu możesz je spokojnie umyć wilgotną ściereczką czy nawet wstawić do zmywarki. Zabrudzony filtr filcowy należy z kolei wymienić na nowy. Ważne jest także, by okap posiadał filtr węglowy, który będzie neutralizować powstające podczas gotowania zapachy.

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.